Το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (K.E.ME), δημοσίευσε τον πρώτο διεθνή τόμο από τις εκδόσεις Springer Nature (IMISCOE Research Series) με τίτλο:
Challenging Mobilities in and to the EU during Times of Crises
The Case of Greece
Το έναυσμα για την δημιουργία αυτού του πρώτου τόμου αποτέλεσε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (2016-2021) του KEME, να διοργανώσει το πρώτο του συνέδριο με τίτλο “Migrations: Interdisciplinary Perspectives” τον Οκτώβριο του 2019 στο Ρέθυμνο, στο οποίο οι συγγραφείς παρουσίασαν το έργο τους.
Μέσα από τους τομείς της φιλοσοφίας, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της οικονομίας, της πολιτικής επιστήμης, της γεωγραφίας, της γλωσσολογίας, της νομικής, των επιστημών υγείας και μαθηματικών, η συγγραφική ομάδα παρουσιάζει αναλύσεις και στοιχεία για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα των νέων Ελλήνων μεταναστών καθώς και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Πρώτον, τα κεφάλαια του τόμου σχετικά με την κινητικότητα που αφορούν το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα, επικεντρώνονται στη λήψη αποφάσεων, στα οφέλη που απορρέουν από τους μετανάστες και σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Δεύτερον, η δεκτικότητα των Ελληνικών φορέων που υποδέχονται τους πρόσφυγες, επικεντρώνεται στην αντιλήψεις, στην κοινωνική απόσταση καθώς και στα εθνικά στερεότυπα. Τρίτον, οι αναλύσεις για την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση αποκαλύπτουν πτυχές μιας αμφισβητούμενης αλληλεγγύης στη χώρα, καθώς και διαμαρτυρίες μεταναστών και ζητήματα αστικού χαρακτήρα. Τέταρτον, η μελέτη για τον μετασχηματισμό στη διακυβέρνηση της κινητικότητας των προσφύγων και των μεταναστών, οδηγεί σε θεωρητικούς και πολιτικούς προβληματισμούς σχετικά με το πώς η χώρα αντιμετωπίζει τις κρίσεις.Τέλος, οι μόνιμες προκλήσεις της ένταξης προσεγγίζονται από τις εξελίξεις στον Ελληνικό πολιτικό χώρο για ζητήματα ένταξης και μετανάστευσης, καθώς και από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος Αθηναίων και εκείνες που δημιούργησε η πανδημία Covid-19.
Σε μια εποχή συνεχιζόμενων κρίσεων που επηρεάζουν βαθιά τη μετανάστευση, όπως καταδεικνύεται και από το πρωτοφανές κύμα προσφύγων του πολέμου της Ουκρανία, ο τόμος φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοναδικό βοήθημα για φοιτητές και μελετητές των παραπάνω κλάδων, αλλά και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που ασχολούνται με τις κρίσεις και τη μετανάστευση εντός και εκτός Ευρώπης.
Δείτε το σχετικό τόμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: